W sobotę 27.07.2019 realizowaliśmy projekt kulinarny pod nazwą “Kryńskie smaki”. Pomysł, aby poprzez kulinaria promować naszą gminę i Województwo Podlaskie od dawna był przez nas opracowany i dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego stało się to możliwe. Serdecznie dziękujemy Zarządowi Województwa Podlaskiego za sfinansowanie naszego projektu.
W gminie Krynki do dziś mieszkają wyznawcy kilku religii – katolickiej, prawosławnej i islamu. Nie zapomnieliśmy w naszym projekcie ująć tych, których nie ma, a przez setki lat mieszkali i pracowali w Krynkach, czyli Żydów.
Na warsztatach kulinarnych wykonywane były potrawy: tatarska – kystybyj, żydowska – cymes i znana mieszkańcom rdzennym naszej kryńskiej ziemi – pierogi.
Jak się wykonuje “kystybyj” pokazała pani Justyna Kiriłowa i jej mama Luba, mieszkanka pochodząca zza Urala. Smakowite placki zniknęły w mgnieniu oka.
Potrawę z kuchni żydowskiej zwaną “cymes” zaprezentowała pani Grażyna Baranowska, która ten przepis dostała od swojej babci, a babcia znała tę potrawę od sąsiadki żydowskiej mieszkającej w Krynkach, obok babci pani Grażyny.
Pierogi z farszem mięsnym pokazał nam pan Marian Baranowski. Wytłumaczył w czym tkwi sukces udanych pierogów: właściwie zagniecione ciasto, wykonane ze składników w odpowiednich proporcjach i z dobrze doprawionego farszu.
Mogliśmy posmakować tych wszystkich przysmaków prosto z patelni i garnków. Pyszności!
Województwo Podlaskie słynie z ciekawych smaków, a dzięki realizacji projektu “Kryńskie smaki” mogliśmy pokazać gościom, turystom i mieszkańcom jak “smakują” Krynki i Podlasie. /LJ/